lørdag 17. november 2012

Belgisk kirsebær øl.

Kriek Boon

Jeg har ikke så stor erfaring med belgisk kirsebær øl, eller Kriek lambic som det egentlig heter. Det føles ikke som riktig øl, men jeg blir like forundret vær gang hvor godt jeg liker det.

Ølet lambick produseres primært i Brussel og i landsbyen Lembeek. Si Lembeek på engelsk, så hører du hvor begrepet lambic kommer fra.  Lambic er et spontangjæret øl. Så man kan si det er den eldste form for ølbrygging som finnes. Men de fleste av de øltypene som ble brygget på denne måten, er utdødde i dag. Foruten om lambic, så overlevde i Tyskland Berliner Weisse og Gose. Disse blir i dag syrnet med melkesyrebakterier, men har opprinnelig vært spontangjæret på samme måte som lambic.
Hva er spontangjæret øl?
Riktig glass
 Det vil si, lambic produseres på samme måte som annet øl helt fram til vørteren er ferdig kokt. Man bruker ca 70% byggmalt og 30% umaltet hvete. I tillegg tilsettes humle som har vært lagret i flere år, slik at bitterhet og aroma forsvinner. Etter koking kjøles vørteren ned i store flate kjølingskar, og det er her den kommer i kontakt med luften og  får i seg villgjær. Ofte lar man vinduer og dører stå åpne, for å få nok villgjær. Etterpå tappes vørteren på tretønner, der den ligger i et par uker før gjæringen starter. Tønnene må være åpne under gjæring for å unngå en solid eksplosjon.
Hvorfor spontangjæret øl overlevde i Belgia, men ikke andre steder i Europa, er et lite mysterium på lik linje med at fåreskalle overlevde som matrett i Norge.
 På begynnelsen av 1900-tallet ble lambic for det meste drukket i Brussel og regionen vest for Brussel, Payottenland. Etter andre verdenskrig, var det pils som overtok markedet og antall lambic bryggerier falt dramatisk. I dag er det knapt 20 bryggerier igjen.
Mange typer
Øltemplet
Det finnes mange typer lambic, men den vanligste formen er fruktølene, som tradisjonelt ble produsert ved å legge frukt i lambic. Den vanligste formen er kriek, som lages av kirsebær, men det finnes også frambozen/framboise (bringebær) og mange andre sorter. På grunn av bryggemetoden, holder ikke lambic øl mer enn 4-6 prosent alkohol.
Kriek Boon.



Kriek Boon
Gårdagens lambick ble handlet i øltemplet Kjeller 5. En Kriek Boon. Den ble servert ved ca 5 grader og da jeg fikk fjernet champagnekorken, spredde det seg en duft av barndommens sommer i hele rommet. Fargen var vakker rød med et passelig skum. Den har en frisk smak av kirsebær og en veldig behagelig sødme. For meg oppleves den som en sommerøl som kan serveres til is, frukt med mer. Om jeg skal sette en karakter, blir den sterk 5 av 6.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar